среда, 21. септембар 2011.

Kako skuvati TESTENINU?

Testenina mora biti skuvana kako treba- u protivnom se pretvara u dosadnu, lepljivu kašu koja nikoga ne privlači. Italijani su stručnjaci u kuvanju testenine da bude "al dente" što bi otprilike značilo da se oseća pod zubima: dovoljno žilava da se na nepcu oseti oblik i ukus, a dovoljno skuvana da ne bude sirova.


Kako to postići:
  • Testeninu kuvajte u mnogo vode - za svaih 100 gr testenine po 1 litar vode i 10 gr soli
  • Za jednu osobu dovoljno je 200 gr nekuvane testenine
  • Kad voda provri dodajte možete dodati 1 kašiku ulja što će pomoći da se testenina međusobno ne zalepi dok se kuva. Potom dodajte testeninu i promešajte. Ovako skuvana testenina ipak na sebi ima tanak sloj ulja što kasnije onemogućava da se za testeninu zalepi preliv, zato je bolje vodi ne dodavati ulje već kada provri dodavati malo po malo testenine uz neprekidno mešanje varjačom. I dok se kuva mešajte, tako se testenina neće zalepiti ni međusobno ni za lonac u koji se kuva.
  • Voda će prestati da vri kada u nju sipate testo. Ostavite na istoj temperaturi dok voda ponovo ne počne da vri, onda smanjite temperaturu, da se testenina lagano kuva, a voda pri tom ne kipi sa ivice lonca.
  • Nemojte stavljati poklopac na lonac u kojem se kuva testenina.
  • Dok se kuva testeninu povremeno mešajte drvenom varjačom ali ne u krug već kao da ispisujete broj osam.
  • Veoma je važno vreme kuvanja testenine - domaća, sveže pripremljena testenina (ne sušena) kuva se 4-5 minuta, a toliko je dovoljno i gotovo kupljenim veoma tankim rezancima. Što su komadi testenine deblji i veći potrebno ih je duže kuvati. Debele i krupne makarone kuvajte i do 20 minuta. Nabolje je da svakih nekoliko minuta proveravate da li je testenina skuvana tako što ćete izvaditi nekoliko komadića na tanjir, pričekajte da se prohladi i probajte. Površina testenine ne sme biti lepljiva jer je to znak da se raskuvala. Treba da bude mekana. Vreme zavisi i od količine jaja u testenini, vrste brašna ali i od same vode i temperature zagrevanje.
  • Skuvanu testeninu prespite u cediljku. Nikada ne ispirajte hladnom vodom! Osim u slučaju da vam se raskuvala. Hladna voda skida onaj tanak lepljivi sloj testenine, koji je najmekši.
  • Oceđenu testeninu nabolje je usuti u vruću posudu
  • Testeninu odmah prelijte pripremljenim prelivom, sosom, uljem, puterom,...
  • Testeninu služite vruću.
  • Ako je posle kuvanja nameravate zapeći, onda testeninu kuvajte kraće.
  • Za jednu osobu dovoljno je 100 gr skuvane testenine
  • Ukoliko vam ostane testenine sa prelivom onda je iskoristite kasnije tako što ćete je podgrejati, a ako je čista testenina onda je možete preliti nekim sosom i zapeći.
  • Hladna nezačinjena testenina može se umešati u složene, hranljive salate

2 коментара:

  1. Ja svu testeninu volim andente onako d aosetim kad je gricnem:) Lepo si ovde sve objasnila:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, ni ja ne volim kada se raskuva i lepi ali na zalost imam utisak da je vecina upravo takvu skuva :)

    ОдговориИзбриши

Najviše Vam se dopalo!