недеља, 31. јул 2011.

DOMAĆA TESTENINA: lazanje, rezanci

Gotova, industrijski proizvedena testenina nam je uvek pri ruci i olakšava nam pripremu jela, ali ako ikada poželite da ih sami napravite evo recepta

potrebno je:
  • 400 gr brašna
  • 4 jaja
  • malo soli
priprema:
Brašno prosejte na dasku za mešanje ili radnu ploču. Napravite gomilicu sa udubljenjem u sredini. U to udubljenje zabijte jaja i dodajte malo soli. Mešajte jaja s okolnim brašnom dodavajući pomalo sve udaljenije da bi ste na kraju pomešali celu količinu brašna.
Želite li mekaniju i laganiju testeninu dodajte 1-2 kašike ulja.


Mesite testo otprilike 10 minuta. Testo mora biti sasvim povezano i elastično. Oblikujte loptu u pokrijte krpom i ostavite da malo "odmori". Potom loptu podelite na nekoliko manjih obgi. Svaku razvite što tanje na pobrašnjenoj površini. I odozgo testo posipajte brašnom da se ne bi lepilo za oglagiju i kasnije za valjak. Razvaljano istanjeno testo ostavite da se malo prosuši pa ga secite u kvadrate ili pravougaonike za lazanju ili na rezance.


Ako pravite rezance, onda ih gotove rastresite po pobrašnjenoj površini da se prosuše.
Od istog testa možete rezati i druge oblike ili ih puniti nekim nadevom

napomena:
  • Verovatno se pitate gde je voda? Pa ako ne morate nemojte je dodavati jer što više vode manji je kvalitet testenine.
  • Količinu možete menjati po principu 1 jaje na 100 gr brašna

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!