четвртак, 07. април 2011.

PASULJ

Koleginica se nasmejala kada joj rekoh da postavljam recept za pasulj. "Pa šta, neko ne zna da ga skuva" - opušteno sam rekla. Ona se nasmejala: "Ne kaže se džaba - prosto kao pasulj". Eh, a ja se setih da kada sam se udala, osim supe iz kesice, nisam znala ništa da skuvam pa ni taj prosti pasulj. Zato za sve mlade domaćice evo jednostavno proverenog recepta za pasulj.


potrebno je:
  • 1/2 kg pasulja
  • 100 gr šargarepe
  • 50 gr korena peršuna
  • 50 gr celera
  • 1 veća glavica crnog luka 
  • peršun i celer lišće
  • 250 gr suve slanine
  • 250 gr domaće kobsice
  • 2 kašike vegete
  • 1 kašikica aleve slatke paprike 
priprema:
Pasulj preberite i operite pod mlazom hladne vode. Najbolje je da ga dan ranije potopite u vodu, a onda ga pre kuvanja isperete. Ukoliko to niste učinili onda ga skuvajte u 3 vode - stavite u šerpu pasulj, prelijte vodom i kuvajte na najjačoj vatri da provri, procedite i ponovite postupak još dva puta.
U veliki lonac sipajte prokuvan pasulj i prelijte vodom "da ogrezne". Kuvajte ga na tihoj vatri.
Povrće očistite, operite i sitno iseckajte, još bolje ako imate električni super secko, onda sve zajedno usitnite i dodajte pasulju. Začinite vegetom.
Slaninu isecite na sitne komadiće, a kobasicu oljuštite i isecite na kolutove. Dodajte pasulju i prelijte vodom do vrha šerpe. Nastavite sa kuvanjem i to što duže to bolje, barem 3 sata. Ako je potrebno dodajte vodu i povremeno promešajte. Nakon nekih 3 sata kuvanja pustite da se pasulj ukuva tj. zgusne pa začinite paprikom i lgano mešajte još desetak minuta.
Nije ga potrebno zapržavati, ali ako želite dodajte 2 dl kuvanog pradajza ili hladnu zapršku razmutivši malo vode i 1 kašiku brašna. 

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!