понедељак, 29. новембар 2010.

ŠARAN na Ciganski način

Kombinacija ukusa je veoma neobična ali dobra.
potrebno je:
  • 6 komada isečenog šarana
  • 5 glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kg krompira
  • 6 režnjeva dimljene slanine
  • 400 gr milerama
  • 1-2 kašikice slatke "aleve" paprike
  • peršun lišće
  • so, biber
priprema:
Ribu oprati, posoliti i pobiberiti, a ako više volite umesto soli može vegeta


 U đuveč pleh sipajte 2 kašike ulja.


5 glavica crnog luka prerežite na pola pa iseckajte na polumesece. Stavite u nauljen pleh.


Krompir isecite na kolutove, pa ga poređajte preko luka. Posolite. Stavite u rernu da se peče na 200°C dok krompir ne porumeni.


Kada je krompir dobio blago žićkastu boju izvadite pleh iz rerne, pa preko krompira poređajte komade ribe.


Na svaki komad ribe stavite šnitu dimljene slanine.
Pa vratite pleh u rernu i pecite na istoj temperaturi dok slanina ne bude pečena.


Kada je slanina pečena izvadite pleh iz rerne i prelijte ga sa prethodno pripremljenim prelivom od milerama, aleve paprike i sitno seckanog peršun lišća.


Zapecite u rerni na 250 °C nekih 5-10 minuta.


Prijatno!

Hvala kolegi Beli na ovom receptu.

четвртак, 25. новембар 2010.

PODVARAK

Ovo je posna varijanta jer moji ukućani više vole da ga jedu kao prilog uz pečeno meso ili slaninu nego da sve pravim zajedno. Veoma je ukusno i ovako "klot" uz proju, bareni krompir, pecivo,
ali ja podvarak volim i uz kvašenice.

potrebno je:
  • 1/2 kg kiselog kupusa ribanca ili sitno isečene prokule
  • 3-4 češnja belog luka
  • 1-2 lorberova lista
  • 2 kašikice "aleve" paprike
  • biber
  • 3 kašike ulja
priprema:
Kupus isprati u vodi. Ako je previše kiseo ili slan potrebno je isprati ga nekoliko puta. Nakon ispiranja rukama ga dobro ocediti i staviti u veći sud u kojem će se spremati. U ispran i oceđen kupus dodati iseckani beli luk, alevu papriku, biber i lovorov list. Na kraju dodati ulje i šolju vode i sve dobro promešati. Dinstati poklopljeno na tihoj vatri. Potrebno je da s vremena na vreme skinete poklopac i promešate kupus. Svaki put kada ispari voda dospite novu šolju vode. Važno je da kupus omekša. Vodite računa da vam kupus ne zagori na dnu šerpe.

* * * * *

Ukoliko želite mrsnu varijantu u kupus odmah dodajte sitno iseckanu slaninu. Ako pak želite sa mesom (svinjsko, ćureće,...) onda ga posebno ispecite na uobičajen nalčin ili ga isecite na kocke, posolite i propržite na ulju pa dodajte kupus i sve gore navedene sastojke pa nastavite da ga krčkate kako je navedeno.

петак, 19. новембар 2010.

ČOKOLADNA TORTA

Veoma jednostavna i ukusna čokoladna torta za svaku priliku.

potrebno je:

  • 9 jaja
  • 18 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 3 kašike ulja
  • 1 lit. mleka
  • 3 pudinga od čokolade
  • 1 margarin
  • 500 gr čokolade za kuvanje
  • 2.5 dl slatke pavlake

priprema:

  • kora - Umutiti 3 jaja sa 3 kašike šećera, pa dodati 3 kašike brašna, 1 kašiku kakaoa i 1 kašiku ulja. Peći u okruglom kalupu koji ste obložili peci-papirom ili namastili i pobrašnali. Peći 25 min na 180°C.
  • Ispeći ukupno 3 kore na isti način. Svaku koru izručiti na peci-papir posut šećerom.
  • fil - U 1 lit. mleka skuvati 3 pudinga od čokolade sa 9 kašika šećera. U ohlađen puding umutiti 1 margarin i 1/2 kg otopljene čokolade za kuvanje. Čokoladu istopiti na uobičajen način. Umutiti 2.5 dl slatke pavlake, a može i više (do 1/2 lit) pa umiksatu u fil
  • filovanje - kora+fil+kora+fil+kora+celu tortu premazati sa ostatkom fila. Dekoracija po želji.
  • Ako umutite u fil pola litre slatke pavlake imaćete dovoljno fila i za dekoraciju.

Hvala "tetka" Jadranki na ovom izvanrednom receptu!

Najviše Vam se dopalo!