субота, 25. септембар 2010.

"SPIDERMAN" TORTA

Napravite tortu po želji, ali što je čvršća to bolje.
  • Na fotografiji je osnova KINDER TORTA.
  • Spajdermen je plastična igračka kupljena u pordavnici "Sve za dolar". Pored njega bilo je i neko njegovo oružje koje na torti spajdermen drži u rukama.
  • Tron na kojem spajdermen sedi je od piškote. Ispeći piškotu od 5 jaja. Kad se ohladi iseći na delove od kojih formirate tron, lepite delove filom i spajajte čačkalicama. Premažite plavo obojenim šlagom i poređajte bombone u obliku kamnečića. Tron nije postavljen na samu tortu već direktno na koru pa je oko njega ređan fil za Kinder tortu.
  • Od plavog šlaga je i put za automobile, oivičen kamenim bombonama.
  • Automobilčići su kupljeni i na njima postoje udubljenja na kojima se postave svećice. Znači, komplet se kupuje od 6 autića i 6 raznobojnih svećica.
  • Bele linije i spajdermenova mreža iscrtani su belom pisaljkom koja je takođe kupljena.
  • Ostatak torte ukrašen je zelenim, crvenim i plavim šlagom - 1 kesica boje u prahu na 100 gr šlaga. Šlag umutite na uobičajen način.


четвртак, 23. септембар 2010.

KINDER TORTA

potrebno je:

  • 11 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 400 gr šećera
  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašika sirćeta
  • 250 gr oraha
  • 200 gr eurokrema
  • 2 pudinga od vanile
  • 5 kašika gustina
  • 1,5 lit. mleka
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 1 margarin
  • 300 gr plazma keksa
  • mleko za namakanje keksa
  • 250 gr šlaga

priprema: 

  • kora 
Rernu zagrejati na 170°C. Pleh dobro podmazati margarinom pa posuti brašnom ili obložiti peci-papirom. Potom ga posuti sitno seckanim orasima (ili lešnicima ili kikirikijem).

Umutiti u čvrst šne od 11 belanaca sa 9 kašika šećera, pa dodati 2 žumanca, 2 kašike ulja, 3 kašike brašna, 2 kašike prezli i 100 gr mlevenih oraha. Preliti preko oraha u pleh. Sušiti koru 40-50 minuta.

Gotovu koru okrenuti na peci-papir posut kristal šećerom  tako da orasi (ili šta ste već koristili) bude gore.

Vruću koru premazati eurokremom. Može i veća količina eurokrema.


  • fil
Umutiti 9 žumanca sa 400 gr šećera dok ne "pobele". Posebno razmutiti 2 pudinga od vanile i 5 kašika gustina sa pola litre mleka, pa sjediniti sa žumancima. U litri mleka skuvati fil od pudinga i žumanaca. Vruć fil podeliti na dva dela. U jedan deo, dok je vruć, umutiti 200 gr rastopljene čokolade za kuvanje, a drugi deo ostaje žut. Ostaviti filove pokrivene da se ohlade uz povremeno mešanje da se ne bi uhvaitila korica. Podelite margarin na pola. Ohladjen žuti fil umutite pa onda dodajte umućenu polovinu margarina. isto ponovite i sa čokoladnim filom.

  • filovanje 
Premažite celu tortu žutim filom, pa poređajte plazma keks koji je potapan u toplo mleko, potom premažite čokoladni fil. Umutiti šlag na uobičajen način i preliti preko cele torte


уторак, 14. септембар 2010.

KOLAČ sa VIŠNJAMA

Kad god nije znala kakve kolače za vikend da ispeče moja mam je pravila ovaj kolač. Zakolutala bih očima kada bi ih videla u tanjiru ali ubrzo bih na njemu ostali samo tragovi prah šećera. Sada kada imam svoju porodicu i kada vikendom ne znam šta bih od kolača ja izvadim višnje iz zamrzivača, moji kolutaju očima ali posle samo mrvice pokupim jer ne vole prah šećer.


potrebno je:
  • 2 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 3/4 šolje ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 šolje brašna
  • 300-500 gr višanja
  • malo griza
priprema:
Višnje posuti sa malo griza da upije sok.
Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko i ulje. Peci prašak pomešati sa brašnom pa lagano umešati da ne bude grudvica. Izliti masu u podmazan i pobrašnjen pleh.  Posuti višnjama. Peći na 220C dok kolač ne dobije lepu zlatnu boju. Probati viljuškom da li je testo unutra pečeno. Ako ne ostaje testa na viljušci kolač je gotov.
Kada se ohladi iseći na kocke i po želji posuti prah šećerom.

субота, 11. септембар 2010.

PARISKA ŠNICLA

Iako sam uglavno čitala da se Pariska šnicla pravi od telećeg mesa mi šnicle od bilo kojeg mesa koje se paniraju u brašnu i jajetu zovemo pariska, a kada idu i mrvice/prezle onda je to bečka. Evo Pariske šnicle od svinjskog mesa.


potrebno je:
  • 1/2 kg mesa od buta
  • 4 jaja
  • vegeta, so
  • 2 dl mleka
  • brašno za paniranje
  • ulje ili mast za pečenje
priprema:
Iseći meso u šnicle. Oprati i staviti šnicle između dva lista peci-papira. Istuži čekićem za meso. Šnicle začiniti vegetom i preliti mlekom pa ostaviti da odstoji. Za to vreme umutiti jaja i malo posoliti. Sipati masnoću (ulje ili mast) u tiganj i staviti na šporet da se zagreje. Meso uvaljati u brašno, potom u jaja pa peći u vreloj masnoći na srednjoj temperaturi da porumeni, pa okrenuti i ponoviti na drugoj strani. Vaditi šnicle i ređati na salvetu da upije masnoću a potom držati poklopljeno u sudu do serviranja. Služiti uz salatu.

петак, 10. септембар 2010.

POHOVANA PILETINA

Za nedeljni ručak iskoristite celo pile. Prokuvajte piletinu za supu. Pileća prsa ne morate kuvati već ih isecite u šnicle da bude izdašnije, a ako više volite pohovana cela pileća prsa onda i njih prokuvajte. Trticu, leđa i krilca ne morate panirati već skuvano ohladite odvojite od kostiju pa sačuvajte u frižideru dan-dva za paprikaš, grašak ili pilav.

potrebno je:
  • 1 pile
  • vegeta, so
  • 4 jaja
  • brašno za paniranje
  • mrvice/prezle po želji
  • ulje za pečenje
priprema:
Pile iseći na komade. Prsa od pileta iseći u šnicle pa ih začiniti vegetom. Ostale delove pileta kuvati u supi 45 min., potom izvaditi iz supe, ocedit i ohladiti, potom začiniti. Umutiti jaja i posoliti po ukusu. Piletinu uvaljati u brašno pa u jaja, po želji potom u mrvice i peći u vreloj masnoći sa svake strane. Vaditi na paprini salvet da upije masnoću. Uvek prvo panirajte krupnije delove pileta, a ako preostane jaja napravite knedle za supu

четвртак, 09. септембар 2010.

KNEDLE za supu

Meke ili tvrde odlucite sami? U skladu sa zeljom kuvajte ih kraće ili duže vremena. Pošto su želje kod nas podeljene onda one tvrđe izvadim ranije iz supe.

potrebno je:
  • 1 jaje
  • malo vegete
  • peršun lišće
  • na vrh noža sode-bikarbone
  • 1 kašika ulja
  • griz
priprema:
Umutiti jaje, začiniti vegetom i soda-bikarbonom. Sitno iseckati peršun lišće pa umešati u jaja. Dodati ulje. Potom po malo dodavati griz dok ne dobijete čvrsto testo.
Vaditi kašikom i spuštati u kipiću supu.
Ukoliko se prva knedla raspadne testu dodati još griza.


субота, 04. септембар 2010.

SALATA od PEČENIH PAPRIKA sa SIROM

Obožavam pečene paprike i spremam ih na razne načine bilo kao salatu, prilog ili glavno jelo. Ovo je jedna ukusna salata kao prilog uz meso ali i sasvim fina večera, bez mesa naravno.

potrebno je:
  • 12 crvenih pečenih paprika
  • 400 gr mladog sira
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • peršun, celer
  • so i biber
  • 1 dl vode
priprema:
Pečene paprike oljuštiti, očistiti od semenki i peteljki, oprati te iseći na trake. Mladi sir iymrvite ili isecite na stapice. U posebnom sudu pomešati sitno seckani beli luk, peršun, celer, ulje, sirće, so, biber i vodu. Preliti preko paprike i sira i promešati. Ohladiti.

Najviše Vam se dopalo!