среда, 28. јул 2010.

PEČENO SVINJSKO MESO

potrebno je:
  • 1/2 kg svinjskog mesa od vrata
  • začin po ukusu
  • kari
  • ruzmarin
  • biber
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 kašike masti
  • 2 dl vode
priprema:
Svinjsko meso oprati, osušiti i istući čekićem za meso. Posuti začinom tipa "Vegeta", karijem, ruzmarinom i biberom te ostaviti da malo odstoji da bi meso upilo začine.  Za to vreme pripremiti luk tako što ćete ga očistiti, oprati i iseći na kolutove. U posudu za pečenje u rerni/pećnici razmažite mast (može i ulje ali je ukusnije na masti) i pospite pola količine luka. Poređajte meso, pa prekrijte drugom polovinom luka. Prelijte sa vodom. Poklopite posudu ili pokrite alu-folijom. Pecite u rerni na 250°C sat vrememena. Izvadite posudu i skinite poklopac odnosno foliju. Nastavite sa pečenjem dok voda ne ispari tj. dok mesno ne dobije braon koricu, potom ga okrenite. Pečeno služiti zajedno sa lukom i masnoćom uz bareno povrće ili krompir (baren ili pire)


уторак, 27. јул 2010.

SALATA od KUPUSA i ŠARGAREPE

potrebno je:
  • 1/2 glavice svežeg kupusa 
  • 3  veće šargarepe
  • 1 kašika maslinovo ulja 
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 dl vode
  • so i biber po ukusu.
priprema:
Kupus i šargarepu očistiti, oprati i narendati na krupno rende. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
U posebnu činijicu pomešati maslinovo ulje, jabukovo sirće i vodu pa preliti preko povrća.
Sve promešati i ostaviti da odstoji sat vremena pre posluživanja.

понедељак, 26. јул 2010.

SPANAĆ

Pire od spanaća kao obrok uz neku salatu ili kao prilog uz baren krompir ili restovan krompir, uz kuvana i pečena mesa. Kaloričan je (141kcal/100) u odnosu na kuvan (24 kcal/100gr), ali ukusan.

potrebno je:
  • 1/2 kg spanaća
  • 1 kašikica soli
  • 1 dl mleka
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • 2 čena belog luka
priprema:
Spanać dobro oprati i skuvati. Procediti ga ali sačuvati vodu u kojoj se kuvao. Kuvani spanać iseći.
Beli luk očistiti i sitno iseckati te propržiti na ulju. Skinuti sa vatre pa umešati brašno uz postepeno dodavanje mleka da se dobije redja masa. Dodati spanać, so i jaje. Promešati, vratiti na vatru i uz mešanje po potrebi dodavati vodu u kojoj se spanać kuvao, tek toliko da se dobije gust pire (kao na slici).

недеља, 25. јул 2010.

PROLEĆNA SALATA

potrebno je:
  • 1 glavica zelene salate
  • 1 veza rotkvica
  • 1 veza mladog crnog luka
  • 1 veza mladog belog luka
  • morska so po ukusu
  • jabukovo sirće ili 1/2 limuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
priprema:
Razdvojiti listove zelene salate i dobro oprati pod mlazom hladne vode. Potom je iskidati ili iseći na rezance. Rotkivce oprati i iseći na tanke kolutiće. Luk oprati i iseći na kolutiće i beli i zeleni deo. Pomešati ulje, sirće (sok od limuna) i so pa preliti preko salate. Sve dobro izmešati i ohladiti.

субота, 24. јул 2010.

SALATA od KRASTAVACA

Uvrelim letnjim danima nema lepše od osvežavajućih voćnih i povrtnin salata, mada prijaju i zimi u kombinaciji sa pečenim mesom. Jedna od njih je svakako i salata od krastavaca,

potrebno je:
  • 2 sveža velika krastavca
  • morska so po ukusu
  • 1 pavlaka ili jogurt
priprema:
Krastavcima oguliti koru, iprati pa iseci na tanke listove. Posoliti po ukusu i preliti ih sa 2 dl kisele pavlake ili jogurta. Promešati. Ostaviti u frižider sa se ohladi.

петак, 23. јул 2010.

POGAČICE sa SIROM

Kad smi bili deca i odemo kod ujine velike činije bile su vršne tih pogačica, a mi nismo znali da se zaustavimo. Recept sam prepisala od nje i sada ih često pravim. Odmah duplu meru pa pola u zamrzivač a pola u rernu. One iz zamrzivača dan pre pečenja izvadite da se odmrzne, premesite i pecite.


potrebno je:
  • 250 gr belog sitnog sira
  • 250 gr margarina
  • 250 gr brašna
  • 1 prasak za pecivo (i ne mora)
  • susam, kim,...
priprema:
Ovo su osnovne količine i vi ih možete menjati ali tako da uvek imate jednake količine sira, margarina i brašna. Npr: ako imate 300 gr sira onda umesiti i 300 gr margarina i 300 gr brašna ili od svega po 635 gr i sl. Znači, pomešajte sir i margarin, peci prašak pomešajte sa brašnom pa polako umesiti sa margarinom i sirom. Testo ostaviti min. 1 sat u frižider. Premesite, razvucite oklagijom i malom čašicom vadite pogačice. Ređajte u pleh koji je obložen peci-papirom ili namašćen. Svaku pogačicu premažite umućenim žumancem i po želji pospite susamom, kimom,...Pecite u zagrejanoj pećnici na 220°C.

четвртак, 22. јул 2010.

DOMAĆA SUPA

Obožavala sam domaću supu koju je pripremala moja baba-tetka sa sela. Stavljala je iste sastojke kao i moja mama ali je nekako uvek bila ukusnija. Da li zato što su ti pilići  i koke trčali po dvorištu ili što je voda u kojoj je kuvana bila zdravija od naše u gradu, ne znam? A onda sam jednog dana probala supu moje svekrve i skinula joj kapu. Zauzela je prvu poziciju na listi najukusnijih supa i tu će po svemu sudeći ostati (milim ako je ja jednog dana ne preteknem)


potrebno je:
  • 1 pile
  • 4 šargarepe
  • 2 korena peršuna
  • peršun lišće
  • celer lišće
  • 1 ili pola sveže paprike
  • 2 krompira
  • 1 crni luk
  • 2 kašike začina
  • 1/2 kašikice šećera
  • 1 kašikica soli
priprema:
Pile iseći na delove i odvojiti iznutrice. Oprati i staviti u lonac od 5 litara. Doliti vode da ogrezne. Potom očistite i operite svo nabrojano povrće te stavite u lonac. Po želji, očišćen i opran luk staviti na toplu ringlu da malo zapeče pa ondah stavite u lonac. Nalijte vode i dodajte začin. Kuvajte na jakoj vatri dok ne provri, potom smanjite na umerenu temperaturu, dodajte so i šećer i lagano kuvajte polu-poklopljeno. Stavite na ivicu lonca varjaču pa preko poklopac. Nakon sat vremena izvadite pileće meso iz lonca i dalje ga pripremite po želji. Supu dalje kuvajte narednih sat vremena. Pazite da supa ne iskipi.
Supu procediti u posebnu posudu, staviti na vatru da provri, dodati rezance, taranu ili knedle po želji i smanjiti dok se testenina ne skuva. Paziti da se ne raskuva.
Povrće i iznutrice iz supe posebno servirati uz supu.

среда, 21. јул 2010.

POGAČICE sa marmeladom od jagoda

Lako, brzo i jednostavno. Da razbijete monotoniju klasičnih pogačica od lisnatog testa tzv. "pašteta".
Uvek u zamrzivaču imam kutiju praznih pogačica od lisnatog testa. U mega marketima često se mogu, na akciji, pronaći pakovanja od 2.5-5 kg. Kada ih pripremate pustite mašti na volju.

potrebno je:
  • gotove prazne pogačice od lisnatog testa
  • marmelada od jagode
priprema:
Zamrznute pogačice poređajte na pleh obložen peci-papirom. Neka odstoje na sobnoj temperaturi 10-15 min. Pecite ih u zagrejano rerni na 220°C. Kada dobiju boju kao na slici izvadite ih ostavite u plehu, te pokrijte platnenom krpom dok se ne ohlade, ali ne potpuno. Svaku pogačicu prepolovite na pola i premažite marmeladom od jagoda ili bilo kojom drugom. Spojite obe polovine da se zalepe. Poređajte na tanjir za posluživanje i po želji pospite šećerom u prahu.
Ukoliko više volite slanu varijantu premažite krem sirom.

понедељак, 19. јул 2010.

GIBANICA sa SIROM iz mini-pekare

Ovo je verzija gibanice koju mesim u "Mini pekari" i mnogo je dobra, ako nemate mini pekaru umesite gibanicu tako što ćete umesto suvog kvasca u toplo mleko staviti kockicu svežeg kvasca i šećer pa kada naraste umesiti sa ostalim sastojcima i ostviti da naraste, dalja priprema sledi...

potrebno je:
  • 1/2 lit mleka
  • 1 kg brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašikica šećera
  • 2 kašikice soli
  • 50 gr margarina
  • 2 jaja
za nadev:
  • 2 jaja
  • 1/2 kg sira
  • so po ukusu
za premazivanje:
  • 1 kašikica soli
  • 0.5 dl ulja
priprema:
U posudu iz "mini pekare" sipati mleko, pa pokriti brašnom. U sredini brašna napraviti malo ulegnuće pa sipati kvasac tako da ne dođe u dodir sa mlekom. Po obodu posude posuti šećer i so, pa dodati margarin i 2 jaja. Sve sastojke dodati tako da ne dođu u dodir sa kvascem, niti mlekom. Vratiti posudu u "mini pekaru" i podesiti na mešanje testa bez pečenja.
Kod "Elta" mini pekare to je program br.7 i traje 1 sat i 50 min.
Nakon završenog programa mešanja testo izvaditi na brašnom posutu podlogu, podeliti na 2 obge, svaku premesiti pa razvući oklagijom u pravougaonik čije duže stranice odgovaraju dužini pleha za pečenje.
Umutiti 2 jaja, dodati sir i so po ukusu pa premazati preko svakog razvučenog testa. Preklopiti kao na slici ili uviti u rolat, staviti u podmazan pleh, pa premazati slanim uljem.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni/pećnici na temperaturi od 220°C.

Najviše Vam se dopalo!