четвртак, 25. новембар 2010.

PODVARAK

Ovo je posna varijanta jer moji ukućani više vole da ga jedu kao prilog uz pečeno meso ili slaninu nego da sve pravim zajedno. Veoma je ukusno i ovako "klot" uz proju, bareni krompir, pecivo,
ali ja podvarak volim i uz kvašenice.

potrebno je:
  • 1/2 kg kiselog kupusa ribanca ili sitno isečene prokule
  • 3-4 češnja belog luka
  • 1-2 lorberova lista
  • 2 kašikice "aleve" paprike
  • biber
  • 3 kašike ulja
priprema:
Kupus isprati u vodi. Ako je previše kiseo ili slan potrebno je isprati ga nekoliko puta. Nakon ispiranja rukama ga dobro ocediti i staviti u veći sud u kojem će se spremati. U ispran i oceđen kupus dodati iseckani beli luk, alevu papriku, biber i lovorov list. Na kraju dodati ulje i šolju vode i sve dobro promešati. Dinstati poklopljeno na tihoj vatri. Potrebno je da s vremena na vreme skinete poklopac i promešate kupus. Svaki put kada ispari voda dospite novu šolju vode. Važno je da kupus omekša. Vodite računa da vam kupus ne zagori na dnu šerpe.

* * * * *

Ukoliko želite mrsnu varijantu u kupus odmah dodajte sitno iseckanu slaninu. Ako pak želite sa mesom (svinjsko, ćureće,...) onda ga posebno ispecite na uobičajen nalčin ili ga isecite na kocke, posolite i propržite na ulju pa dodajte kupus i sve gore navedene sastojke pa nastavite da ga krčkate kako je navedeno.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!