понедељак, 19. јул 2010.

GIBANICA sa SIROM iz mini-pekare

Ovo je verzija gibanice koju mesim u "Mini pekari" i mnogo je dobra, ako nemate mini pekaru umesite gibanicu tako što ćete umesto suvog kvasca u toplo mleko staviti kockicu svežeg kvasca i šećer pa kada naraste umesiti sa ostalim sastojcima i ostviti da naraste, dalja priprema sledi...

potrebno je:
  • 1/2 lit mleka
  • 1 kg brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašikica šećera
  • 2 kašikice soli
  • 50 gr margarina
  • 2 jaja
za nadev:
  • 2 jaja
  • 1/2 kg sira
  • so po ukusu
za premazivanje:
  • 1 kašikica soli
  • 0.5 dl ulja
priprema:
U posudu iz "mini pekare" sipati mleko, pa pokriti brašnom. U sredini brašna napraviti malo ulegnuće pa sipati kvasac tako da ne dođe u dodir sa mlekom. Po obodu posude posuti šećer i so, pa dodati margarin i 2 jaja. Sve sastojke dodati tako da ne dođu u dodir sa kvascem, niti mlekom. Vratiti posudu u "mini pekaru" i podesiti na mešanje testa bez pečenja.
Kod "Elta" mini pekare to je program br.7 i traje 1 sat i 50 min.
Nakon završenog programa mešanja testo izvaditi na brašnom posutu podlogu, podeliti na 2 obge, svaku premesiti pa razvući oklagijom u pravougaonik čije duže stranice odgovaraju dužini pleha za pečenje.
Umutiti 2 jaja, dodati sir i so po ukusu pa premazati preko svakog razvučenog testa. Preklopiti kao na slici ili uviti u rolat, staviti u podmazan pleh, pa premazati slanim uljem.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni/pećnici na temperaturi od 220°C.

2 коментара:

Najviše Vam se dopalo!