уторак, 26. јануар 2010.

ŽITO sa ŠLAGOM

Postoje razne varijacije koje pravimo u zavisnosti od raspoloženja i prilike.
Omiljena poslastica mog petogodišnjaka je upravo ova.


potrebno je:
  • 200 gr žita
  • 100 gr oraha
  • 100 gr lešnika
  • 100 gr žutog šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 ml posne slatke pavlake
  • 1 kašika šećera u prahu 
  • čokoladni preliv od posne čokolade
priprema:
Žito oprati i skuvati. Kada nabubri i zrno pukne isključiti i poklopiti. Orahe i lešnike samleti pa pomešati sa šećerom. Žito procediti. Pomešati sa orasima i lešnicimi pa samleti sve zajedno još jednom. U masu sipajte 50 ml slatke pavlake i pomešajte u lepu, kompaktnu masu. Umutiti slatku pavlaku sa prah šećerom.
Žito sipajte u činijice, prelijte umućenom pavlakom i ukrasite topljenom čokoladom.

Ako umesto slatke pavlake koristite šlag penu onda priliko ceđenja žita, sačuvajte malo vode u kojoj ste ga kuvali. Pa kada sve sastojke samleljete i sjedinite prelijte tom vodom da dobijete finu masu. Šlag umutite na uobičajen način. moj savet je da ga umutitie samo sa gazirnom mineralnom vodom bez šećera jer je pripremljeno žito dovoljno slatko i kalorično.

Takođe, količinu potrebnih namirnica možete uvećati, te dobijenu masu oblikovati kao za tortu pa sve preliti šlagom i seći na parčad.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!