недеља, 25. октобар 2009.

ZELENA SALATA

potrebno je:
  • 2 glavice zelene salate 
  • 1 kašika maslinovo ulja 
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 dl vode 
  • 1 veza mladog c.luka
  • 1 veza mladog b.luka 
  • so i biber po ukusu.
priprema:
Salatu i luk očistiti, oprati te salatu iseckati na rezancce, a luk na kolutiće. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
U posebnu činijicu pomešati maslinovo ulje, jabukovo sirće i vodu pa preliti preko salate.
Sve promešati.



понедељак, 19. октобар 2009.

TESTENINA sa TUNJEVINOM

Ovo jelo moji klinci obožavaju. Najinteresatnije je to što možete da pravite razne varijacije, sto se brzo i jednostavno priprema. Dok se testenina skuva - vi ste sve ostalo izmesali.
potrebno je:
  • 1 vrećica testenine
  • 1 kašikica ulja
  • 1 kašikica soli
  • 1 konzerva tunjevine
  • 1 kašika senfa
  • 2 dl kisele pavlake
  • origano po ukusu
  • 50 gr kačkavalja ili sl.sira
priprema:
Skuvati testeninu na nacin opisan u postu: Kako skuvati testeninu?
U testeninu umešati tunjevinu, pavlaku, senf, posuti origanom i rendanim sirom.
Ovo je osnovna varijanta.
Možete dodati sitno iseckane kisele krastavčiće, barena jaja, majonez, ili jednostavno ostatke mesa od ručka ili krajeve salama, slanine, šunke i sl. Pustite mašti na volju.


недеља, 18. октобар 2009.

LENJA PITA

Moja komšinica baka Lepa bila je dobra žena. 
Od nje smo naučili mnogo, pa i to kako se pravi najbolja lenja pita.


potrebno je:
  • 1 margarin
  • 2 jaja
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 peci praška
  • 1 šolja šećera
  • brašno
  • 1 kg jabuka
  • šećer
  • griz 
priprema:
  • nadev:  Oljuštite i na sitno rende izribajte jabuke. Dodajte šećer po ukusu, promešajte  i ostavite dok pripremite testo
  • testo: Umutiti jaja sa margarinom, pa redom dodati 1 šolju šećera, ulja i mleka, te peci-prašak. Brašno dodavati postepeno, po ptrebi tako da umesite testo koje neće biti tvrdo. Podelite ga na dva dela. Od peci-papira isecite kroj veličine pleha u kojem ćete peći pitu. Po kroju razvijte 1/2 testa. Pleh za pečenje namastite i pobrašnite pa stavite testo. Na isti način razvijte i drugu polovinu testa.
  • filovanje: Pospite testo u pleh sa mlao griza pa prelijte nadev od jabuka koji ste prethodno ocedili. Prekrijte nadev drugom polovinom testa. Pecite na 220 °C dok testo blago ne porumeni. kada je pita gotova pospite je prah šećerom.
  • Kolač je ukusniji sutradan i što duže stoji.

уторак, 13. октобар 2009.

KOLAČ sa JABUKAMA

Kao i većina vas koja boravi deo dana u kuhinji spremajući obroke, imam malu biblioteku raznih knjiga, rokovnika i beleški sa receptima. Među njima je i knjižica "Expres kuharica" koju je pripremila G-dja Višnja Ogrizović (Zagreb,1990)
Prvi recept koji sam pripremila iz ove zbirke je upravo ovaj kolač koji moj suprug obožava i koji je ovog vikenda bio desert.

potrebno je: 
  • 3 jaja
  • 3 dl šećera 
  • 2 dl ulja
  • 4 dl mleka
  • 3 dl brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kg jabuka
  • 1/2 kg šećera
  • 1 lit.vode
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 vanilin-šećer
  • 200 gr šlaga
  • 3 dl kisele vode (prepručujem "Knjaz Miloš")
priprema:
  • biskvit:
Odvojiti žumanca od belanaca. Od belanaca umutiti čvrst šne. U žumanca dodati šećer pa mutiti mikserom. Postepeno dodavati ulje, a zatim mleko. Prašak za pecivo pomešati sa brašnom pa po malo dodavati žumancima. Kada se umuti dodati belanca i sve fino sjediniti. Izliti u margarinom podmazan i pobrašnjen veći dublji pleh. Peći na 220°C dok biskvit ne porumeni. Izvaditi iz rerne. Biskvit treba da ostane u plehu.
  •  fil:
Jabuke oguliti i sitno narendati. Dodati šećer i vodu pa staviti na tihu vatru da se jabuke skuvaju i šećer istopi. Gotove jabuke procediti pa ih rasporedite preko biskvita. U tečnosti u kojoj su kuvane jabuke skuvajte dva pudinga od vanile pa prelijte preko biskvita i jabuka te ostavite da se stegne i ohladi.
Šlag umutite sa kiselom vodom pa prelijte preko ohlađenog kolača i ostavite u frižider da stegne.

четвртак, 08. октобар 2009.

MUSAKA od PEČENIH PAPRIKA

potrebno je:
  • 10 crvenih pečenih paprika
  • jaja, brašno, so i ulje zapaniranje
  • 1/2 kg mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 1 kašika vegete ili sl.začina
  • peršun
  • 1 kašikica aleve paprike 
  • ulje
  • 2 jaja
  • 2 dl kisele pavlake
  • 100 gr kačkavalja ili sl.sira
priprema:
Na 1 kašiki ulja dinstati sitno isečen crni i beli luk sa 1 dl vode. Kada je luk staklast dodati mleveno meso, sitno iseckano peršun lišče i 1 kašiku vegete ili sl. začina, te preliti sa 1 dl vode. Krčkati dok meso ne bude gotovo pa pred kraj dodati 1 kašikicu aleve paprike. Dobro promešati i skinuti sa vatre.
Pečene paprike očistiti i ispanirati u brašnu i jajima na vrućem ulju. Ocediti na paprinom ubrusu.
U vatrostalni sud poređati 5 paprika, pa preliti gotovo pripremljeno mleveno meso, poređati preostalih 5 ipaniranih paprika, te preliti sa pavlakom u koju ste umutili 2 jaja i soli po ukusu. Gore narendati sir i staviti u rernu na 220°C dok se sir ne istopi. 


Najviše Vam se dopalo!