недеља, 18. октобар 2009.

LENJA PITA

Moja komšinica baka Lepa bila je dobra žena. 
Od nje smo naučili mnogo, pa i to kako se pravi najbolja lenja pita.

Foto: EllaOllivera/privatna arhiva

potrebno je:
  • 1 margarin
  • 2 jaja
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 peci praška
  • 1 šolja šećera
  • brašno
  • 1 kg jabuka
  • šećer
  • griz 
priprema:
  • nadev:  Oljuštite i na sitno rende izribajte jabuke. Dodajte šećer po ukusu, promešajte  i ostavite dok pripremite testo
  • testo: Umutiti jaja sa margarinom, pa redom dodati 1 šolju šećera, ulja i mleka, te peci-prašak. Brašno dodavati postepeno, po ptrebi tako da umesite testo koje neće biti tvrdo. Podelite ga na dva dela. Od peci-papira isecite kroj veličine pleha u kojem ćete peći pitu. Po kroju razvijte 1/2 testa. Pleh za pečenje namastite i pobrašnite pa stavite testo. Na isti način razvijte i drugu polovinu testa.
  • filovanje: Pospite testo u pleh sa mlao griza pa prelijte nadev od jabuka koji ste prethodno ocedili. Prekrijte nadev drugom polovinom testa. Pecite na 220 °C dok testo blago ne porumeni. kada je pita gotova pospite je prah šećerom.
  • Kolač je ukusniji sutradan i što duže stoji.

Najviše Vam se dopalo!