понедељак, 31. август 2009.

PITA GUŽVARA

potrebno je:
  • 1/2 kg gotovih kora 
  • 5 jaja
  • 2 dl kisele pavlake
  • 2 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • 1 dl kisele vode
  • 1/2 kg sitnog sira
  • so
  • ulje za premazivanje 
priprema:
Umutiti jaja pa redom uz mešanje dodati pavlaku, mleko, ulje, kiselu vodu i na kraju sir, te posoliti po ukusu.
Podmazati četvrtast pleh veličine kora pa stvaiti 3 kore, a 3 odvojiti u stranu.
Preostale kore umakati u pripremljen nadev, gužvati ih pa ređati dok se materijal ne utroši. Potom prekriti sa 3 kore koje ste odvojili u stranu te ih premažite uljem.
Peći u rerni na temperaturi od 250°C.

четвртак, 27. август 2009.

SARMA

 Ovo nije tradicionalan način pripreme sarme
kao što su to radile naše bake, majke,...
Ali verujte jednako je ukusna, a priprema se mnogo brže i jednostavnije. 
Idealno za zaposlenu ženu i sve one koji ne provode mnogo vremena u kuhinji.  

potrebno je:
  • 1/2 kg mlevenog mesa
  • 100 gr pirinča
  • 200 gr suve slanine 
  • 1 kesica začina za sarmu
  • 10 listova kiselog kupusa (prokole)
priprema:
Gotov začin za sarmu pripremite prema uputstvu na vrećici, najčešće se razmuti u 1 dl tople vode i ostavi da odstoji minimalno 10 minuta.
Meso pomešajte sa pirinčem, a nakon 10 minuta dodajte pripremljen začin.
Prokolu tj. listove kiselog kupusa možete kupiti u vakuum pakovanju u marketima, obično je pakovano po 10 listova ili u glavicama.
Uvijte sarmu.
Prilikom kupovine suve slanine tražite da je tanko iseku na mašini ili to učinite sami kod kuće. Polovinom količčine slanine obložite sud u koje ćete kuvati sarmu, poređajte sarme, pa prekrijte drugom polovinom listova slanine. Nalijte vode da ogrezne. Poklopite sa poklopcem koji je manji od suda za kuvanje tako da on bude na sarmi.
Stavite na šporet da provri pa smanjite na laganu temperaturu da se kuva minimalno sat vremena.
Kada je sarma gotova, otklopite i prelijte tankom zaprškom. Ako želite zapecite u rerni, veoma je ukusno.

уторак, 25. август 2009.

KREM ČORBA od KARFIOLA

potrebno je:
  • 500 gr mešanog povrća: karfiol, šargarepa, peršun, celer
  • 1 kašika ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika začina 
  • 2 dl mleka
  • 1 kašika brašna
priprema:
U duboki su staviti 1 kašiku ulja i zagrejati na umerenoj temperaturi. Oljuštiti, oprati i sitno iseckati veću glavicu crnog luka (ili dve manje). Dodati na zagrejano ulje pa preliti vodom da se dinsta.
Povrće sitno iseckati. Možete kupiti gotov smrznuti mix ovog povrća ali odvojiti karfiol.

Izdinstanom luku dodati sve osim karfiola, dodati malo vode i skuvati povrće. Potom dodati karfiol. Naliti onoliko vode koliko želite da vam čorba bude bistrija ili gušća. Karfiolu ne treba puno da se skuva, koliko samo da omekša. Kada dodate karfiol možete dodati i peršun i celer lišće.
Preliti mlekom pa isključiti šporet. Umesto mleka možete koristiti kiselu pavlaku.
U posebnom sudu razmutiti brašno sa malo vode pa umutiti u čorbu.
Čorbu servirati toplu. Ne podgrevati je.

FILETI SOMA sa BROKOLIJEM

potrebno je:
  • 1 kg fileta soma
  • 3 čena belog luka
  • 2-3 lista lorbera
  • 1 kašika začina
  • maslinovo ulje
  • malo ruzmarina
  • peršun lišće 
  • 200 gr brokolija
  • 100 gr šargarepe
  • 1 kašikica morske soli 
  • 150 gr mozzarele, kačkavalja ili sl.sira 
priprema:
Beli luk očistiti, oprati i sitno iseckati pa pomešati sa ruzmarinom, lorberom, maslinovim uljem, začinom i peršun lišćem. Ovom marinadom preliti filete soma sa obe strane i ostaviti u pokrivenom sudu da odstoji. Marinirati ribu dan pre spremanja ovog jela i držati u frižideru ili barem sat vremena ranije.

Očistiti i oprati brokoli i šargarepu, posoliti, pa ih omekšati na pari. Možete koristiti i gotov kupljeni smrznuti brokoli i šargerepu, ali ga pre pripreme odmrznuti..


Mariniranu ribu poređati u sud u kojem će se peći, prelite pripremljenim povrćem, pospite izrendanim sirom. Zapeći u rerni u dok se sir ne istopi.

Kao prilog možete posebno skuvati integralni pirinač ili skuvan pirinač prvo poređajte u posudu za pečenje pa preko njega ribu, povrće i sir.

OMEKŠAVANJE POVRĆA na pari

Omekšavanje - kuvanje povrća na pari može se primeniti kod mladog povrća koje sadrži veliki procenat vode ali i kod odmrznutog povrća. Kod ovakvog načina obrade, hranljivi sastojci povrća ostaju daleko očuvaniji, jer povrće i ne dolazi u dodir sa vodom. Pri ovom načinu omkešavanja sačuva se oblik, izgled i ukus povrća.

Povrće se kuva na pari tako što se malo posoli i stavi na rešetkast uložak ispod koje se nalazi voda koja vri. povrće se omekšava delovanjem vrele pare koja struji preko povrća.

Ako se povrće priprema posebno kao prilog jelu prelijte ga zagrejanim maslacem, uljem ili margarinom.

понедељак, 24. август 2009.

PARADAJZ ČORBA

potrebno je:
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 kašika ulja 
  • 150 gr šargarepe
  • 50 gr peršuna sa lišćem
  • 50 gr celera sa lišćem 
  • malo bosiljka 
  • 1/2 kg krompira
  • 2 dl kuvanog paradajz soka
  • 1 kašika začina
  • 1 kašikica slatke mlevene crvene paprike 
priprema:
Luk očistiti, oprati i sitno iseckati, pa staviti u sud sa 1 kašikom ulja i malo vode da ogrezne pa dinstati na tihoj vatri dok luk ne postane staklast. Potom dodati očišćenu i opranu te na kockice isečenu šargarepu, peršun i celer. Naliti vode tek da prelije povrće i kuvati na tihoj vatri. Peršun i celer lišće oprati i sitno iseckati te ostaviti u stranu. Kada je povrće do pola skuvano dodati oljušten, opran i na kockice isečen krompir i 1 kašiku začina. Naliti vode da prekrije krompir. Kuvati na tihoj vatri dok se krompir ne skuva. Potom umešati kašikicu crvene mlevene paprike i sipati paradajz sok te posuti bosiljkom, peršunovim i celerovim lišćem. Kada paradajz tj. čorba provri isključiti i služiti toplo.
Uz čorbu prirpemite pitu gužvaru i imate kompletan obrok.

субота, 22. август 2009.

ĆUFTE

Ovo su ćufte po receptu moje mame. I verujte da su veoma ukusne. Probala sam da ih pravim sa gotovim začinom za ćufte i da ih valjam u brašno, ali ove su mnogo bolje. Probajte!

  • 1/2 kg mlevenog mesa (mešano svinjetina i junetina) 
  • 1 jaje 
  • 2 krompira
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašikica začina
  • so, biber po ukusu
  • sitno seckani peršun
  • 3 kašike prezli (mrvica)
  • prezle (mrvice) za paniranje
  • ulje ili mast za prženje
priprema:
Pomešati mleveno mesao sa jajetom. Beli luk i krompir očistiti i oprati te narendati na sitno rende pa dodati mesu. Začiniti i umešati prezle. Sve sjediniti u finu masu pa ostaviti u frižider na pola sata.
Oblikovati loptice pa ih između dlanova malo pritisnuti te ih uvaljati u prezle (mrvice)
Zgrejati ulje ili mast na umerenoj temperaturi. Ćufte pržiti sa obe strane dok ne dobiju lepu braon boju.

KUPUS salata

potrebno je:
  • 1/2 glavice svežeg kupusa 
  • 1 kašika maslinovog ulja 
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 dl vode 
  • 1 kašikica šećera
  • so i biber po ukusu.
priprema:
Kupus očistiti, oprati i sitno narendati ili iseckati. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
U posebnu činijicu pomešati maslinovo ulje, jabukovo sirće, šećer i vodu pa preliti preko kupusa.
Sve promešati i ostaviti da odstoji sat vremena pre posluživanja.


петак, 21. август 2009.

RUSKA SALATA

Ruska salata nezaobilazna na slavskom stolu u gotovo svim našim krajevima bilo da je Nova godina, Božić, Vaskrs, Krsna slava,...Možete je praviti na dva načina: seckati razno povrće ili kupiti vrećicu zamrznutog iseckanog povrća.
Ovo je recept moje mame. Kao klinka sam uživala da seckam sve sastojke, osim kuvanih jaja. Mama nije kupovala zamrznutu mešavinu povrća već je sama miksala povrće. Ja sam u drugoj varijanti - kupljena vrećica zamrznutog povrća za rusku salatu

  •  1-2 pilećih prsa
  •  300 gr praške šunke
  •  4 kisela krastavca
  •  5 jaja
  •  2 kisele pavlake
  •  300 gr majoneza
  •  500 gr povrća
  •  so
priprema: 
Skuvati pileća prsa i iseći na kockice. Obariti jaja i iseći na kockice.
Skuvati povrće. Možete kupiti gotovu mešavinu za rusku salatu ili ga pripremiti sami od šargarepe, graška, celera, krompira,...
Iseći na kockice šunku i krastavčiće (ukliko su krastavčići sitni može i 6-7 komada). Sve pomešati i posoliti po ukusu. Preliti sa pavlakom i majonezom tek kada se skuvano povrće ohladi. Promešati i ostaviti u frižider do služenja.

TEŽINE I MERE ukoliko vam vaga nije pri ruci

1 KAFENA KAŠIKICA
GRAM
so
5
šećer
6
šećer u prahu
5
mlevena crvena paprika
2
pšenično brašno
6
kukuruzno brašno
3
pšenični i kukuruzni griz
4
med
14
eurokrem
5
musli
4
margarin
8
pavlaka
8
kečap
6
mleveni keks
3
prezle (mrvice)
3
pirinač
7
neskvik
3
marmelada
8
pekmez
7
ulje
2
mleko u prahu
4
soja sos
4

NAPOMENA:
Sve navedene mere su okvirne i zavise od veličine pribora i količine.
Da li je kašika/kica ravno napunjena ili vršna, da li je šolja od 2 ili 3 dl i sl.
Takođe postoje posude na kojima je iscrtana menzura u litrima i gramima za šećer i brašno, pa i to možete koristiti ukoliko vam vaga nije pri ruci ili se upravo u njoj istrošila baterija, što se meni često dešava.

Najviše Vam se dopalo!