уторак, 13. октобар 2009.

KOLAČ sa JABUKAMA

Kao i većina vas koja boravi deo dana u kuhinji spremajući obroke, imam malu biblioteku raznih knjiga, rokovnika i beleški sa receptima. Među njima je i knjižica "Expres kuharica" koju je pripremila G-dja Višnja Ogrizović (Zagreb,1990)
Prvi recept koji sam pripremila iz ove zbirke je upravo ovaj kolač koji moj suprug obožava i koji je ovog vikenda bio desert.

potrebno je: 
  • 3 jaja
  • 3 dl šećera 
  • 2 dl ulja
  • 4 dl mleka
  • 3 dl brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kg jabuka
  • 1/2 kg šećera
  • 1 lit.vode
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 vanilin-šećer
  • 200 gr šlaga
  • 3 dl kisele vode (prepručujem "Knjaz Miloš")
priprema:
  • biskvit:
Odvojiti žumanca od belanaca. Od belanaca umutiti čvrst šne. U žumanca dodati šećer pa mutiti mikserom. Postepeno dodavati ulje, a zatim mleko. Prašak za pecivo pomešati sa brašnom pa po malo dodavati žumancima. Kada se umuti dodati belanca i sve fino sjediniti. Izliti u margarinom podmazan i pobrašnjen veći dublji pleh. Peći na 220°C dok biskvit ne porumeni. Izvaditi iz rerne. Biskvit treba da ostane u plehu.
  •  fil:
Jabuke oguliti i sitno narendati. Dodati šećer i vodu pa staviti na tihu vatru da se jabuke skuvaju i šećer istopi. Gotove jabuke procediti pa ih rasporedite preko biskvita. U tečnosti u kojoj su kuvane jabuke skuvajte dva pudinga od vanile pa prelijte preko biskvita i jabuka te ostavite da se stegne i ohladi.
Šlag umutite sa kiselom vodom pa prelijte preko ohlađenog kolača i ostavite u frižider da stegne.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!