недеља, 06. септембар 2009.

TESTO za PALAČINKE

potrebno je:
  • 2 jaja
  • 1 kašikica šećera
  • 1 kašikica soli
  • kora limuna
  • 2 dl kisele mineralne vode 
  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 lit. mleka
  • ulje 
priprema:
Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju stavite jaja, šećer i so. Mikserom ili žicom umutiti. Dodati kiselu vodu i malo narendane kore limuna koji ste prethodno dobro oprali. Uz neprekidno mešanje dodavati naizmenično brašno i mleko tako da se dobije lepa gusta masa za palačinke.
U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.
Količina dobijenog testa dovoljna je za 20 tankih palačinki.
Za veću kličinu ovoj smesi možete dodavati brašno, mleko, kiselu vodu.


Hvala koleginici Ireni!

Saveti:
  • Testo možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mleka.
  • Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mleka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete testo koje liči na čorbu. U umućeno testo dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.
  • Testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.
  • Koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da Vam se palačinke zalepe za dno, tj. neće morati stalno da "podmazujete" tiganj.
  • Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke izbacite na plitak tanjir i filujte
  • Palačinke će vam bolje uspeti ako ostavite testo 20-30 minuta da masa nabubri. Za to vreme spremite nadev.
  • Ako u testo za palačinke dodate čašu piva ili sneg od belanaca, palačinke će biti rastresitije.
  • Palačinke će biti ukusnije i mekše ako u testo umešate kašičicu sirćeta.
  • Ako u testo za palačinke dodate malo mineralne vode, palačinke će vam biti mekanije.
  • Ako se palačinke ohlade, podgrejaćete ih tako što ćete ih zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u rernu na 300°C. Nakon zagrevanja, svaku napunite nadevom.
  • Da bi palačinke bile ukusnije, umesto hladnog mleka upotrebite toplo i izlupajte čvrstu masu od mleka, jaja i brašna. Takođe se preporučuje odvajanje belanaca od žumanaca. Od belanaca izlupajte čvrst sneg i izmešajte ga u testo tek na kraju. U testo dodajte malo praška za pecivo, pa će vam lepše narasti.
  • Testo za palačinke se može duboko zamrznuti.
  • Palačinke možete i unapred pripremiti, napuniti ih nadevom od povrća ili mesa i umotati. Lepo smotane palačinke složite u posudu za duboko zamrzavanje i zamrznite ih. Kada treba da ih upotrebite, izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu, prelijte kiselim mlekom ili umakom od paradajza i pecite u rerni na 150°C, otprilike 30 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!