четвртак, 24. септембар 2009.

ROLAT moje Majkice

Nikada neću zaboraviti svoj sedamnaesti rođendan. Ekipa iz razreda radila je blok praksu u trajanju od nedelju dana u fabrici koja je bila u blizini kuće u kojoj su živeli moji baka i deka. Tu baku smo svi zvali Majka tj. Majkica. Kao i za svaki rođendan pre ovog drugari su očekivali da ih počastim. Majka je došla na ideju da ispeče moj omiljeni rolat sa pekmezom od kajsija. I ispekla je 3 komada. Masu za biskvit rolata nije mutila mikserom kao što ja sada radim već ručno, onom starom spiralnom mutilicom, ne zato što nije imala mikser, već što je po njenoj priči tada biskvit najukusniji. I verujte bila je u pravu.
Evo recepta za taj, najjednostavniji i najukusniji rolat.

potrebno je:
  • 7 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 1 peci prašak
  • 1 kašika vode
  • pekmez od kajsija 
priprema: 
Odvojiti žumanca od belanaca. Umutiti belanca pa dodati vršnu kašiku po kašiku šećera te umutiti čvrst šne. Potom dodati žumanca i umutiti. Brašno pomešati sa peci praškom. Ravnu kašiku po kašiku brašna dodavati umućenim jajima ali mešati lagano varjačom. Na kraju dodati kašiku vode promešati i izliti u pleh obložen pevi papirom. Peći na 200°C i prvih 10' ne otvarati rernu.
Kada piškota porumeni tj. kada je ispečena izvaditi iz pleha zajedno sa peci papirom i toplu umotati u rolat, te ostaviti da se prohladi da bi tako dobila oblik rolata. Potom je odmotati i sknuti papir. Namazati je pekmezom i ponovo uviti u rolat. Ostvaiti da se ohladi pa iseći na kolutove prsta debljine


Ovoj je osnovni recept za rolat.
Možete koristiti bilo koji pekmez, marmeladu ili džem. Isto tako rolat možete filovati raznim kremama, dodavati voće, žele bombone i sl.
U biskvit rolata možete dodati kakao da bi bio čokoladan ili ga bojiti bojom za kolače.
Gotov rolat možete posuti prah šećerom ili glazurom.
Kombiujte. Pustite mašti na volju.

Hvala Majka!!! 

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!