четвртак, 27. август 2009.

SARMA

 Ovo nije tradicionalan način pripreme sarme
kao što su to radile naše bake, majke,...
Ali verujte jednako je ukusna, a priprema se mnogo brže i jednostavnije. 
Idealno za zaposlenu ženu i sve one koji ne provode mnogo vremena u kuhinji.  

potrebno je:
  • 1/2 kg mlevenog mesa
  • 100 gr pirinča
  • 200 gr suve slanine 
  • 1 kesica začina za sarmu
  • 10 listova kiselog kupusa (prokole)
priprema:
Gotov začin za sarmu pripremite prema uputstvu na vrećici, najčešće se razmuti u 1 dl tople vode i ostavi da odstoji minimalno 10 minuta.
Meso pomešajte sa pirinčem, a nakon 10 minuta dodajte pripremljen začin.
Prokolu tj. listove kiselog kupusa možete kupiti u vakuum pakovanju u marketima, obično je pakovano po 10 listova ili u glavicama.
Uvijte sarmu.
Prilikom kupovine suve slanine tražite da je tanko iseku na mašini ili to učinite sami kod kuće. Polovinom količčine slanine obložite sud u koje ćete kuvati sarmu, poređajte sarme, pa prekrijte drugom polovinom listova slanine. Nalijte vode da ogrezne. Poklopite sa poklopcem koji je manji od suda za kuvanje tako da on bude na sarmi.
Stavite na šporet da provri pa smanjite na laganu temperaturu da se kuva minimalno sat vremena.
Kada je sarma gotova, otklopite i prelijte tankom zaprškom. Ako želite zapecite u rerni, veoma je ukusno.

Нема коментара:

Постави коментар

Najviše Vam se dopalo!